Vibeke Jensen (NO)
Blue Wall of Silence

Blue wall of silence tar opp problemstillinger rundt overvåkning av det offentlige rom ved å fokusere på mentale prosesser (trusler, anmodninger, lover, overskridelser og redselspropaganda), materielle barrierer og immateriell teknologi i form av sensorer og lydresponser. Vår tids tiltagende befolknings- og informasjonsstrømmer motsvares med fengsling, forbud, overvåkning og tap av sivile rettigheter. Vi er vitne til en eksplosjon av antall murer, barrikader og (terror)lover, og en stadig mer avansert overvåknings-teknologi.

bluewallofsilence4-copy.jpg bluewallofsilence1-copy.jpg

Installasjonen finner sted på Vaterlandstorget, en offentlig plass i Oslo sentrum. En vegg formet som et pentagon reises på plassen. Hver av de fem sidene måler 3×3 meter. Veggen består av et rammeverk i tre med sidene dekket av et materiale som disintegrerer i løpet utstillingsperioden.

bluewallofsilece35-copy.jpg bluewallofsilence11-copy.jpg

Til å begynne med er veggen glatt, mens vœr og vind, fugler og forbipasserende transformerer den over tid. Tagging on gjennomhulling av veggen oppfordres. Ettersom veggen oppløses transformeres barrieren til et åpent rammeverk som kan tas i bruk av publikum. Blue wall of silence er både et estetisk objekt og kunst som energi/uttrykk/handling.

bluewallofsilence25-copy.jpg bluewallofsilence33-copy.jpg

Folks interaksjon med pentagonet utløser sensorstyrte lyder og blinking av nødlys montert i en boks i midten av pentagonet. Utropene og hviskingen har sin opprinnelse I folks bidrag til prosjektets nettside. Boksen og pentagonets indre funksjoner er beskyttet bak et metal netting gjerde. Spørsmål om kontroll, overvåkning, gjennomsiktighet, permanens og publikums rolle er iboende.

Mer om Blue Wall

bluewallofsilence44-copy.jpg bluewallofsilence24-copy.jpg
bluewallofsilence14-copy.jpg bluewallofsilence41-copy.jpg

Vibeke Jensen
Vibeke Jensen er en norsk kunstner basert i New York. Hun benytter seg av analoge og digitale media for å utforske tema som dragning mot og frykt for å se og bli sett. I hennes installasjoner transformeres utstillingsrommet og betrakteren utfordres til å innta ulike kontroll- og overvåkningsposisjoner. Hun stiller spørsmål ved hvem som ser på hvem og inviterer publikum til å aktivt observere seg selv og hverandre.

Blue wall of silence bygger videre på problematikken rundt overvåkning av offentlig rom, tidligere utforsket i installasjonene Blind_Spot i Stavanger Kulturhus (2004) og Night_watch under Manhattan Bridge (NY 2006).

Jensen vant nylig den internasjonale konkurransen om elektronisk lyskunst for det nye IT-bygget på Universitet i Oslo, og er for tiden involvert i å skape en mobil solenergi drevet video skulptur på Svalbard. Hennes arbeider er vist i museer og gallerier nasjonalt og internasjonalt: sist år i Bronx Museum, DUMBO Arts Center og Smack Mellon i New York, Event Gallery i London, Rogaland Kunstmuseum, Sogn og Fjordane Kunstmuseum og Galleri F 15. Hun har hatt separatutstillinger i New York, Beijing, Bogota, Trieste og Norge, og mottok OCAs Beijing residency i 2005, samt gjesteatelier på Nordisk Kunstnersenter i Dale i 2007. Jensens arbeider er innkjøpt av Trondheim Kunstmuseum, Sogn og Fjordane Kunstmuseum og Helsebygg Midt-Norge.

Vibeke Jensens nettside

top